top of page

„Masáže mě zbavily únavy i nerozhodnosti,“ říká lezkyně Iva Vejmolová

Iva Vejmolová je naše lezkyně a v současnosti pracuje pro Český horolezecký svaz. V rozhovoru mluví o tom, jak jí ájurvédská masáž od Tharida pomáhá řešit dlouhodobou únavu, a proč by masáž doporučila lidem, kteří na sobě chtějí něco změnit, ale nedaří se jim to.

Iva chodí na masáže k Tharidovi 6 měsíců a v rozhovoru popisuje jejich účinky na tělo i duši.
Iva chodí na masáže k Tharidovi 6 měsíců a v rozhovoru popisuje jejich účinky na tělo i duši.

Čemu se teď pracovně věnuješ, Ivi?

Pracuji pro Český horolezecký svaz, kde mám na starost koordinaci aktivit, které se týkají Vrcholového sportovního centra mládeže a reprezentace. Mám na starost většinu tréninkových akcí nebo organizaci mezinárodních závodů, komunikaci se závodníky, rodiči či trenéry a také koučování přímo na závodech. Kromě této full-time práce mám ještě několik individuálních svěřenců, o které se starám na každodenní bázi: online nebo fyzicky na stěně.


Sportovnímu lezení jsi se věnovala od dětství vrcholově. Co je Tvůj největší úspěch?

Jako největší úspěch beru několik postupů do semifinále, ať už světového poháru nebo mistrovství světa dospělých. Třeba to poslední v roce 2019, což byl můj poslední závod vůbec: zde byly závodnice, které se snažily nominovat na olympiádu, všechny byly nachystané tam podat co nejlepší výkon. Čili to beru tak, že jsem uspěla v opravdu velké konkurenci.

Iva Vejmolová při lezení v přírodě. Foto: Giampaolo Calzà
Iva Vejmolová při lezení v krásné italské oblasti Nago. Foto: Giampaolo Calzà

Co stálo za koncem Tvé sportovní kariéry v roce 2019?

Byl to z velké části můj zdravotní stav, ale i začátek mého současného povolání. Cítila jsem, že závodím už opravdu dlouho. Zdravotně jsem se dostala do stavu neuvěřitelné a měsíce trvající únavy. Dlouho trvalo, než se zjistily příčiny. Zároveň přišla nabídka mé současné práce, z Českého horolezeckého svazu, kterou jsem přijala.

Iva na lezeckých závodech sleduje jako koučka výkony svých svěřenců. Foto: Petr Chodura. Zdroj: Český horolezecký svaz
Iva na lezeckých závodech sleduje jako koučka výkony svých svěřenců. Foto: Petr Chodura. Zdroj: Český horolezecký svaz

Co Tě na Tvojí práci s mladými lezci baví?

Je super propojit vlastní zkušenosti za 17 let, co jsem závodila, s vizí posunout sportovní lezení dál. Zlepšit, co mně chybělo jako závodnici. Svaz má tým lidí, kteří mají snahu vše posouvat, a tak je pro mě super u toho být i pomoci tomuto rozvoji.

Iva při práci zúročuje 17 let své praxe vrcholového sportovního lezení. Foto: Petr Chodura. Zdroj:  Český horolezecký svaz
Iva při práci zúročuje 17 let své praxe vrcholového sportovního lezení. Foto: Petr Chodura. Zdroj: Český horolezecký svaz

Jak se ta Tvoje únava projevovala?

Netrápilo mě, že nemohu trénovat, nebo ukončení kariéry. Ale zasahovalo mi to do každodenního i osobního života. Omezovalo mě to v běžných životních věcech. A ovlivňovalo to i mé blízké. Bylo těžké cokoli naplánovat, když jsem nevěděla, jak se zrovna budu cítit. To pro mě bylo velmi nepříjemné a obtížné. Zároveň jsem skoro dva roky nevěděla, z čeho moje únava pramení. Až po celém roce problémů, roku 2020 jsem narazila na lékaře, který našel příčinu, navedl mě na určitou léčbu spojenou se speciální dietou, a můj stav se začal zlepšovat. A co chodím k Tharidovi na masáže, zatím jsou to čtyři měsíce, oboje se propojilo, a já už necítím ty velké propady do stavu vyčerpání bez energie, kdy jsem nebyla schopná ujít pár metrů. Tělo je teď v harmonii, v rovnováze, drží si stabilní stav bez propadů.


Co pro Tebe znamenala masáž před Tharidem?

Já jsem chodila na masáže jako sportovec, čili s namoženými svaly, s bolestí. Ale nebylo to nikdy spojené s efektem do jiných životních oblastí, než jsou svaly a pohyblivost. Tharidu to dostal na úplně jinou cestu. Začaly se dít změny a můj stav se zlepšoval, výrazně, skokově.

Technika lezení se dá trénovat i milimetr nad zemí. Foto: Petr Chodura
Technika lezení se dá trénovat i milimetr nad zemí. Foto: Petr Chodura

Co Tě na Tharidových masážích překvapilo?

Určitě délka, u mne momentálně trvají 2 až 3 hodiny. To je odlišné od normální masáže. Představa, že budu tři hodiny na masáži, zní divně, ale čas u této autentické ayurvédské masáže utíká rychleji. Člověk před masáží dostane speciální, ayurvédskou polévku, s ní přichází pocit usínání, čili se utlumíte a vlastně to tak jakoby napůl prospíte. K Tharidovi si prostě přijdete odpočinout. Já vnímám tento někalikahodinový blok včetně jídla před a po masáži jako půldenní dovolenou, kterou si dopřeju pro své tělo. Je to hodně relaxační záležitost. Někdy v každodenním shonu není jednoduché vypnout, ale u Tharida se do blahodárné relaxace dostanete velmi snadno. Další odlišnost je i v tom, že Tharidu používá opravdu hodně kokosového oleje, a masíruje i hlavu, obličej, zkrátka celé tělo a člověk cítí, jak se mu rozproudí krev a tělo začíná pracovat jako dobře seřízený stroj😊. S tím přichází hlad, a další porce ayurvédské stravy podle mých konkrétních potíží, počasí, ale i roční doby. Myslím, že je opravdu velmi vidět, když ayurvédskou masáž dělá někdo, kdo to má v „genech“.


Masáž je přeci jen hodně soukromá záležitost, řada lidí může mít problém s ostychem. Pro rodilé ayurvédské maséry je ale tělo posvátné a tak k němu přistupují, je to tak?

Určitě ano, u Tharida se cítíte naprosto komfortně, navíc dostanete jednorázové spodní prádlo z netkané textilie, a tak se ani nemusíte bát o svoje oblečení, protože dávky voňavého kokosového oleje ze Srí Lanky jsou opravdu vydatné😊 a pleť i kůže je po nich v super stavu.


Jak se po masáži cítíš?

V den masáže vnímám, že tělo dostalo silný impulz. Ten den se cítím tak nějak mezi únavou a utlumením. Přirozeně se mi po zbytek dne nechce dělat nic důležitého, potřebného. Vnímám, že tu masáž potřebuji vyrelaxovat a nechat tělo, ať to zpracuje. Ale v dalších dnech se cítím stabilně a vyrovnaně, a to i po psychické stránce. Vnímám, že se organismus fyzicky i psychicky posunul výš k normálu, ideálu, kdy se cítím plná energie, i psychicky dobře, pozitivně naladěná.

K lezectví patří cestování, objevování přírodních krás i relax. Foto: Giampaolo Calzà
K lezectví patří cestování, objevování přírodních krás i relax. Foto: Giampaolo Calzà

Jaký tedy vnímáš vliv masáží v psychické rovině, kde Tě únava spojená se zdravotními potížemi ovlivňovala?

Dnes je většina lidí pod velkým stresem, tlakem, pracovní nároky jsou čím dál vyšší a je těžké si hranice nastavit tak, aby to člověka nezničilo. S čím mi Tharidu pomohl nejvíce, je rozhodnost. Já měla problémy s rozhodováním a nerozhodností, a to až u absurdních záležitostí. Třeba jít do obchodu a rozhodnout se v ten daný moment, zda si koupím nějakou věc nebo ne. Byla jsem tam schopná být hodiny, přemýšlet o tom ještě doma, až jsem z toho byla unavená a zoufalá. A teď? Chystali jsme spoustu věcí na svatbu. Myslela jsem si, že budu mít problém se rozhodovat. Přeci jen je to životní událost, je to jednou za život. Čekala bych, že kvůli tíze důležitosti svatby budu mít problém se rozhodnout o šatech, o spoustě věcí. Dokonce jsme měli situaci, že jsem se byla schopná rozhodnout velmi rychle, třeba v tom, která se mi líbí svatební pozvánka, dokonce rychleji než Adam😊 (Adam Ondra, pozn. red.)., který problém s rychlým rozhodováním většinou rozhodně nemá😊.

Domácí lezecká pohodička, Iva Vejmolová, Adam Ondra😊. Foto: Petr Chodura.
Domácí lezecká pohodička😊. Foto: Petr Chodura.

To zní jako opravdu velká proměna! Ono se často říká, že fyzické obtíže pramení z psychických problémů. Zdá se Ti, že to tedy může být i naopak? Že tedy psychické problémy mohou pramenit z těch fyzických?

Vypadá to tak. Moje nerozhodnost se samozřejmě přenášela do pracovních situací či těžších životních situací, a samozřejmě nepřinášela nic pozitivního. Teď cítím, že věci dokážu lépe uzavřít, odstřihnout, nechat plavat… Proto bych doporučila Tharidovy masáže lidem, kteří mají pocit, že si uvědomují své problémy a opakující se věci, se kterýma nejsou ok. Chtějí je změnit, ale nedaří se jim to. Já si věci, co chci změnit, uvědomovala, ale změnit prostě nešly. Masáž od Tharida podle mě odblokovává a uvolňuje stagnace, které člověka brzdí, ale sám se z nich nemůže posunout. Cítím, že mnohé věci jdou snáz, a neomezují mne jako dřív, takže se cítím mnohem víc v pohodě a spokojená.


Lezecké selfie, ze kterého sálá spokojenost a energie, Iva Vejmolová.
Lezecké selfie, ze kterého sálá spokojenost a energie.

Co pro tebe nyní znamenají autentické ayurvédské masáže? S čím si je spojuješ?

První moment, se kterými si je spojuji, je ayurvédské jídlo. Já věděla, že jídlo, čili jak člověk jí, co jí, kdy, je důležité. Ale nikdy jsem netušila, že se před masáží a po masáži dají jíst speciální jídla, koření a byliny, aby to mělo ten nejlepší efekt. Druhý výrazný znak ayurvédské masáže je zcela odlišný styl masírování. Není to o tom, že se najde nějaký trigger point, zatuhlý sval, a ten se šudlí donekonečna, než se uvolní😊. Mnohdy má člověk pocit, že je Tharidova masáž lehoučká, nebolí to, až jsem se ptala sama sebe, jestli to bude mít efekt. Ale účinek to má, doslova při masáži cítíte, jak krev i lymfa proudí celým tělem. A pak ta návaznost na duši a psychiku. Tharidu říká, že mentální a svalový stres spolu souvisí. A u někoho, u mne také, byl primární ten svalový stres. A pokud neodbouráš tento svalový stres, nemáš šanci odblokovat ten psychický.


Poslední otázka: koho bys nominovala na naše další interview?

Nominuji lezce, který je třída v lezení na rychlost, je z Kazachstánu, ale nyní žije a studuje v Brně. Je to Rishat Khaibullin.


Ivi, děkuji Ti za krásný a otevřený rozhovor a přeji, ať se Ti daří😊


Zuzana Jayasundera

447 zobrazení0 komentářů
bottom of page