Kola kenda je výborná, zázvorem, česnekem a hořčicí jemně kořeněná rýžová polévka s úžasně prospěšnou bylinkou jménem gotu kola.
Gotu kola: jedna z nejdůležitějších rostlin v ájurvédě. Zlepšuje psychomotoriku = pokud jste ráno unaveni, nastartuje Vás a zlepší vaši náladu.
„Gotu kola patří mezi moje nejoblíbenější ájurvédské bylinky. Dokáže zlepšit náladu, dodá Vám pocit, že Vám to lépe a rychleji myslí a že máte více energie. A vlastně to nebude jen pocit😊, ale realita😊. Pro trvalejší účinek je dobré gotu kolu užívat třeba 2−3krát týdně. Pomáhá i pro lepší zvládnutí PMS a proti únavě“, říká Zuzana, „pokusný králík😊“ receptů z Ceylon Wellness.
Tak proč to nezkusit? Recept je to snadný😊.
Jemná chuť zázvoru, česneku a hořčice a gotukoly (na lžičce) v krémové rýžové polévce. Foto: Ceylon Wellness
Recept Kola Kenda
Ingredience:
100 g rýže (půl hrnku)
1/2 lžičky hořčičného černého semínka
0,5 cm čerstvého zázvoru
1 stružek česneku nakrájeného na plátky
1 čajová lžička gotu koly
špetka soli
1 l vody
Postup:
· Připravíme hořčičné semínko, zázvor a česnek nakrájíme na plátky a dáme na talíř.
· Pánev, ideálně vok, rozpálíme nasucho a přidáme rýži. Mícháme, pražíme, až zbělá a některá zrnka zezlátnou.
· Přidáme koření, zázvor a česnek a zase minutu až dvě pražíme.
· Přilijeme vodu, špetku soli a mícháme. Vaříme 5 minut.
· Přidáme lžíci kokosového mléka, lžičku prášku z gotu koly, mícháme a vaříme dalších 5 minut.
· Pokud je polévka moc hustá, můžete přidat vodu, nebo mít „porridge“ verzi.
· Na Srí Lance si do ní přidávají špetku cukru (kokosového), ale Evropanům by to asi moc nechutnalo😊.
Jak říká Tharidu: „Po kola kendě budete full, ale za hodinu „terrible hunger“😊, tak si připravte další porci či nějakou vydatnější svačinu😊. Foto: Ceylon Wellness
Co jste nevěděli o gotukole?
Pozor, gotu kola je silná a ochlazující potravina. V podobě bylinného čaje by jedincům citlivějším na ochlazující potraviny by mohla způsobit různé potíže: pocit chladu, střevní problémy apod. Navíc na ni Evropané nejsou moc zvyklí, takže neuvážené užívání ve smyslu udělat něco pro své zdraví pomocí silného odvaru z gotu koly by nemuselo chutnat ani dopadnout příjemně😊.
Srílančani jsou na ochlazující potraviny mnohem citlivější než my, protože jsou vystaveni mnohem menším teplotním výkyvům (24−35 °C) a už 24 °C je pro ně „very cool“ a začínají kašlat.
Proto gotukolu konzumují jako tuto polévku, ráno, pro jemné zahřátí teplou a s kořením, a jindy jako salát.
Gotu kolu seženete v bylinkách a zdravých výživách, nejlepší je v práškové formě. Tu lze koupit anebo prostě bylinky nadrtit.
Videorecept
Dobrou chuť a dobrou náladu s Kola kendou😊.
Kommentare