google-site-verification: googleaf6651035f82e22a.html
 

Ayurvéda, psychomotorika a gotu kola: polévka je grunt:-)

Aktualizováno: 12. 12. 2020

Kola kenda je výborná, zázvorem, česnekem a hořčicí jemně kořeněná rýžová polévka s úžasně prospěšnou bylinkou jménem gotu kola.


Gotu kola: jedna z nejdůležitějších rostlin v ájurvédě. Zlepšuje psychomotoriku = pokud jste ráno unaveni, nastartuje Vás a zlepší vaši náladu.


„Gotu kola patří mezi moje nejoblíbenější ájurvédské bylinky. Dokáže zlepšit náladu, dodá Vám pocit, že Vám to lépe a rychleji myslí a že máte více energie. A vlastně to nebude jen pocit😊, ale realita😊. Pro trvalejší účinek je dobré gotu kolu užívat třeba 2−3krát týdně. Pomáhá i pro lepší zvládnutí PMS a proti únavě“, říká Zuzana, „pokusný králík😊“ receptů z Ceylon Wellness.


Tak proč to nezkusit? Recept je to snadný😊.

Jemná chuť zázvoru, česneku a hořčice a gotukoly (na lžičce) v krémové rýžové polévce. Foto: Ceylon Wellness


Recept Kola Kenda

Ingredience:

100 g rýže (půl hrnku)

1/2 lžičky hořčičného černého semínka

0,5 cm čerstvého zázvoru

1 stružek česneku nakrájeného na plátky

1 čajová lžička gotu koly

špetka soli

1 l vody


Postup:

· Připravíme hořčičné semínko, zázvor a česnek nakrájíme na plátky a dáme na talíř.

· Pánev, ideálně vok, rozpálíme nasucho a přidáme rýži. Mícháme, pražíme, až zbělá a některá zrnka zezlátnou.

· Přidáme koření, zázvor a česnek a zase minutu až dvě pražíme.

· Přilijeme vodu, špetku soli a mícháme. Vaříme 5 minut.

· Přidáme lžíci kokosového mléka, lžičku prášku z gotu koly, mícháme a vaříme dalších 5 minut.

· Pokud je polévka moc hustá, můžete přidat vodu, nebo mít „porridge“ verzi.

· Na Srí Lance si do ní přidávají špetku cukru (kokosového), ale Evropanům by to asi moc nechutnalo😊.


Jak říká Tharidu: „Po kola kendě budete full, ale za hodinu „terrible hunger“😊, tak si připravte další porci či nějakou vydatnější svačinu😊. Foto: Ceylon Wellness


Co jste nevěděli o gotukole?

Pozor, gotu kola je silná a ochlazující potravina. V podobě bylinného čaje by jedincům citlivějším na ochlazující potraviny by mohla způsobit různé potíže: pocit chladu, střevní problémy apod. Navíc na ni Evropané nejsou moc zvyklí, takže neuvážené užívání ve smyslu udělat něco pro své zdraví pomocí silného odvaru z gotu koly by nemuselo chutnat ani dopadnout příjemně😊.

Srílančani jsou na ochlazující potraviny mnohem citlivější než my, protože jsou vystaveni mnohem menším teplotním výkyvům (24−35 °C) a už 24 °C je pro ně „very cool“ a začínají kašlat.

Proto gotukolu konzumují jako tuto polévku, ráno, pro jemné zahřátí teplou a s kořením, a jindy jako salát.

Gotu kolu seženete v bylinkách a zdravých výživách, nejlepší je v práškové formě. Tu lze koupit anebo prostě bylinky nadrtit.


Videorecept

Dobrou chuť a dobrou náladu s Kola kendou😊.

57 zobrazení0 komentářů