top of page
Obrázek autoraTharidu Jayasundera

Srílanský recept: Kiri hodi s bramborem

Klasika srílanské snídaně, snadné na přípravu, jemné, nepálivé, ale skvělé chuti. " Kiri" = kokosové mléko, "hodi" = omáčka, plus brambor..

Kiri hodi připravené v neglazovaném hrnci z pálené hlíny.

Ingredience · 300 ml vody · 100 ml kokosového krému ze Srí Lanky · 1 cibule nakrájená na plátky · 1 zelená paprička chilli · 4 kari lístečky (karapincha) · ½ čajové lžičky pískavice řeckého sena · 5 cm pandánového listu (rampe) · 1 lžička kurkumy · 1 lžíce kokosového oleje · 3 vařené brambory

Kiri hodi je o kokosovém krému, kurkumě a špetce zeleného chilli

Postup

V kastrolu či vok pánvi rozpalte olej. (Na Srí Lance používají hrnec z neglazované pálené hlíny, pokud jej seženete, je to to nejzdravější a chuťově nejlepší.)


Přidejte semínka pískavice řeckého sena, až zhnědne Přidejte kurkumu, kari listy, zelenou feferonku a list pandánu.


Dobře promíchejte a přidejte cibuli. Smažte na střední teplotu po dobu 1 minuty.

Přidejte vodu a kokosové mléko, vařené brambory nakrájené podélně na čtvrtiny a přiveďte k varu.


Vařte 10 minut na mírném ohni. Odstraňte z tepla a nechte mírně vychladnout.

Přidejte sůl.

Kiri hodi je jako řada srílanských jídel vegánské a bez lepku

Podávejte horké s kokosovým sambolem s limetkou a chilli (viz náš publikovaný recept) a rýží nebo rýžovými nudlemi.


Tohle jídlo jedí na Srí Lance většinou ráno, někdy s bramborem, někdy bez něj, někdy s kousky smažené sušené ryby. V kombinaci s kokosovým sambolem je to prostě mňamka, a to veganská, a bez lepku.

Kiri hodi podávané s jasmínovou rýží a kokosovým sambolem.

My jsme si neglazovaný hliněný hrnek ze Srí Lanky přivezli. Musím říct, že zejména brambory a zelenina z něj mají mnohem lepší chuť a také jde o zdravější způsob přípravy. Tak zkuste zapátrat, zda takový hrnec neobjevíte, určitě to stojí za to.

Pandán a kari lístečky seženete v obchodech s vietnamskými a asijskými potravinami, většinou mražené.


Dobrou chuť:-)

105 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page