google-site-verification: googleaf6651035f82e22a.html
 

Srílanský recept: červená čočka (dahl)

Aktualizováno: 6. 6. 2021


Červená čočka je jedním z pilířů srílanské kuchyně,. Protože v našich končinách většinou nezařazujeme luštěniny do jídelníčku dostatečně často, přinášíme Vám recept, co Vás naučí čočku temperovat, čili pořádně ohřát, a to samozřejmě směsí koření:-), která jí dá báječnou chuť:-).


Ingredience:

  • 500 g červené čočky (dahlu)

  • 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno

  • 1 chilli zelená paprička na kolečka

  • 3 kari lístky

  • 1 cm pandán list

  • 1 zarovnaná lžíce chilli prášku červeného

  • 1 zarovnaná lžíce kurkumy

  • 1 lžíce kari prášku ala Tharidu. (stejný díl skořice, kardamom, pepř, koriandr, pískavice řecké seno, muškátový ořech, kari lístky a pandánový list, opražit, rozmixovat na prášek)

  • půl hrnku kokosového krému smíchaného s vodou (cca 4 lžíce krému a 100 ml vody)

  • 2 lžičky soli


Na tzv. temperování:

2 lžíce kokosového oleje ze Srí Lanky

lžíci římského kmínu

lžíci černé hořčice

1 sušená červená chilli paprička nastříhaná na proužky

1 cibule nadrobno

1 rajče na osminky


Vaření dahlu

Dahl dáme do hrnce, zalijeme vodou, asi 5 mm nad dahl.


Mezitím nakrájíme, co je třeba. Suroviny pro temperování si necháme zvlášť v misce.


Pak dahl propláchneme a přidáme vodu aby zas byla púl cm nad dahl.


Do hrnce k dahlu přidáme zarovnanou lžíci chilli červeného, zarovnanou lžíci kurkumy a lžíci kari prášku made by Thari.


Dáme na velmi mírný oheň a vaříme na mírném ohni za občasného míchání vaříme 15 minut. (Počítáno od zapnutí plamene.)


Přidáme kokosový krém rozmíchaný s vodou (půl hrnku) a 1 lžičku soli a vaříme na velmi mírném ohni dalších 15 minut.



Temperování

Když dáme dahl vařit, ve zvláštní pánvi rozpálíme 2 lžíce kokosového oleje. Ztlumíme a přidáme lžíci římského kmínu a lžíci černé hořčice. Až začne praskat, přidáme cibuli a smažíme až zezlátne a trochu zhnědně. Přidáme jednu sušenou červenou chilli papričku nastříhanou na proužky a rajčata, promícháme a vypneme plamen,



Až dahl trochu zchladne, rozmixujeme temperovací směs a smícháme s uvařeným dahlem. přidáme lžičku soli, kterou dahl během vaření absorbuje, a můžeme podávat s rýží, toastem či plackami.



Chutná Vám červená čočka? Jíte luštěniny alespoň 3x týdně? Podělte se o Vaše zkušenosti s receptem v diskusi:-)!

66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše