Červená čočka je jedním z pilířů srílanské kuchyně,. Protože v našich končinách většinou nezařazujeme luštěniny do jídelníčku dostatečně často, přinášíme Vám recept, co Vás naučí čočku temperovat, čili pořádně ohřát, a to samozřejmě směsí koření:-), která jí dá báječnou chuť:-).
Ingredience:
500 g červené čočky (dahlu)
2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
1 chilli zelená paprička na kolečka
3 kari lístky
1 cm pandán list
1 zarovnaná lžíce chilli prášku červeného
1 zarovnaná lžíce kurkumy
1 lžíce kari prášku ala Tharidu. (stejný díl skořice, kardamom, pepř, koriandr, pískavice řecké seno, muškátový ořech, kari lístky a pandánový list, opražit, rozmixovat na prášek)
půl hrnku kokosového krému smíchaného s vodou (cca 4 lžíce krému a 100 ml vody)
2 lžičky soli
Na tzv. temperování:
2 lžíce kokosového oleje ze Srí Lanky
lžíci římského kmínu
lžíci černé hořčice
1 sušená červená chilli paprička nastříhaná na proužky
1 cibule nadrobno
1 rajče na osminky
Vaření dahlu
Dahl dáme do hrnce, zalijeme vodou, asi 5 mm nad dahl.
Mezitím nakrájíme, co je třeba. Suroviny pro temperování si necháme zvlášť v misce.
Pak dahl propláchneme a přidáme vodu aby zas byla púl cm nad dahl.
Do hrnce k dahlu přidáme zarovnanou lžíci chilli červeného, zarovnanou lžíci kurkumy a lžíci kari prášku made by Thari.
Dáme na velmi mírný oheň a vaříme na mírném ohni za občasného míchání vaříme 15 minut. (Počítáno od zapnutí plamene.)
Přidáme kokosový krém rozmíchaný s vodou (půl hrnku) a 1 lžičku soli a vaříme na velmi mírném ohni dalších 15 minut.
Temperování
Když dáme dahl vařit, ve zvláštní pánvi rozpálíme 2 lžíce kokosového oleje. Ztlumíme a přidáme lžíci římského kmínu a lžíci černé hořčice. Až začne praskat, přidáme cibuli a smažíme až zezlátne a trochu zhnědně. Přidáme jednu sušenou červenou chilli papričku nastříhanou na proužky a rajčata, promícháme a vypneme plamen,
Až dahl trochu zchladne, rozmixujeme temperovací směs a smícháme s uvařeným dahlem. přidáme lžičku soli, kterou dahl během vaření absorbuje, a můžeme podávat s rýží, toastem či plackami.
Chutná Vám červená čočka? Jíte luštěniny alespoň 3x týdně? Podělte se o Vaše zkušenosti s receptem v diskusi:-)!
コメント