Už jste ochutnali RASAM? Pokud ne, tyto ledové dny k tomu přímo vybízí. Rasam je totiž jihovýchodně asijské jídlo, u nás bychom řekli polévka či vývar. A jeho příprava je absolutně jednoduchá a rychlá řádově v minutách.

RASAM recept
Setkáte se s ním třeba na Srí Lance nebo v jižní Indii. Technicky jde o vývar z koření, tamarindu, česneku a chilli. Existují ale nejrůznější varianty, které mohou být i sladkokyselé po tamarindu nebo džusu ze zeleného manga. Můžete ho jíst samostatně nebo kombinovat s dalšími pokrmy, třeba dušenou červenou čočkou, rýžovými nudlemi nebo rýží.
My jsme začali s variantou, kterou zná Tharidu od dětství, jako pomoc při rozházeném žaludku nebo nachlazení.
Kari lístečky a pandán lze vynechat nebo zakoupit mražené v obchodech specializovaných na asijské, např. vietnamské či korejské potraviny,

Recept na základní RASAM
INGREDIENCE
½ čajové lžičky koriandru – semínek
½ čajové lžičky semínek černé hořčice
¼ menší cibule na plátky
1 stroužek česneku na plátky
1 zelená chilli paprička nakrájená na plátky
na špičku nože kurkumy
0,75 l vody
1 semínko tamarindu
3 kari lístečky, pokud máte
2 cm pandánového listu, pokud máte
POSTUP
Semínka koriandru a hořčice opražíte na sucho na rozpálené pánvi. Třeba ve woku. pak stačí přilít vodu, přidat ostatní ingredience a povařit na mírném ohni 8 minut.
Zaručeně Vás zahřeje😊 a posílí v chladném dnu.
Tak co, zkusíte si rasam uvařit?
Comments