top of page

Recept na RASAM – ájurvédský vývar z koření, co zahřeje a léčí

Už jste ochutnali RASAM? Pokud ne, tyto ledové dny k tomu přímo vybízí. Rasam je totiž jihovýchodně asijské jídlo, u nás bychom řekli polévka či vývar. A jeho příprava je absolutně jednoduchá a rychlá řádově v minutách.


Rasam recept od Ceylon Wellness, ingredience. Ájurvéda inspiruje.
RASAM recept na polévku, co zahřeje a pomůže.

RASAM recept

Setkáte se s ním třeba na Srí Lance nebo v jižní Indii. Technicky jde o vývar z koření, tamarindu, česneku a chilli. Existují ale nejrůznější varianty, které mohou být i sladkokyselé po tamarindu nebo džusu ze zeleného manga. Můžete ho jíst samostatně nebo kombinovat s dalšími pokrmy, třeba dušenou červenou čočkou, rýžovými nudlemi nebo rýží.

My jsme začali s variantou, kterou zná Tharidu od dětství, jako pomoc při rozházeném žaludku nebo nachlazení.

Kari lístečky a pandán lze vynechat nebo zakoupit mražené v obchodech specializovaných na asijské, např. vietnamské či korejské potraviny,



Rasam recept od Ceylon Wellness. Ájurvéda inspiruje.
RASAM je skvělý při pocitu chladu, bolestech žaludku i nachlazení.

Recept na základní RASAM


INGREDIENCE

½ čajové lžičky koriandru – semínek

½ čajové lžičky semínek černé hořčice

¼ menší cibule na plátky

1 stroužek česneku na plátky

1 zelená chilli paprička nakrájená na plátky

na špičku nože kurkumy

0,75 l vody

1 semínko tamarindu

3 kari lístečky, pokud máte

2 cm pandánového listu, pokud máte


POSTUP

Semínka koriandru a hořčice opražíte na sucho na rozpálené pánvi. Třeba ve woku. pak stačí přilít vodu, přidat ostatní ingredience a povařit na mírném ohni 8 minut.

Zaručeně Vás zahřeje😊 a posílí v chladném dnu.


Tak co, zkusíte si rasam uvařit?

79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page