google-site-verification: googleaf6651035f82e22a.html
top of page

Recept na RASAM – ájurvédský vývar z koření, co zahřeje a léčí

Už jste ochutnali RASAM? Pokud ne, tyto ledové dny k tomu přímo vybízí. Rasam je totiž jihovýchodně asijské jídlo, u nás bychom řekli polévka či vývar. A jeho příprava je absolutně jednoduchá a rychlá řádově v minutách.


Rasam recept od Ceylon Wellness, ingredience. Ájurvéda inspiruje.
RASAM recept na polévku, co zahřeje a pomůže.

RASAM recept

Setkáte se s ním třeba na Srí Lance nebo v jižní Indii. Technicky jde o vývar z koření, tamarindu, česneku a chilli. Existují ale nejrůznější varianty, které mohou být i sladkokyselé po tamarindu nebo džusu ze zeleného manga. Můžete ho jíst samostatně nebo kombinovat s dalšími pokrmy, třeba dušenou červenou čočkou, rýžovými nudlemi nebo rýží.

My jsme začali s variantou, kterou zná Tharidu od dětství, jako pomoc při rozházeném žaludku nebo nachlazení.

Kari lístečky a pandán lze vynechat nebo zakoupit mražené v obchodech specializovaných na asijské, např. vietnamské či korejské potraviny,