google-site-verification: googleaf6651035f82e22a.html
 

Ayurvéda a čerstvý zázvorový džus: posílení imunity a energy booster

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Zázvorový džus

Dát si po ránu lžičku zázvorového džusu jsem se naučil Srí Lance, v rodině, kde se ajurvédské techniky léčby předávaly po generace a já měl to štěstí se je učit. V malé vesnici obklopené džunglí plnou jedovatých hadů, kde dvakrát ročně přicházejí silné deště a nejbližší město je šest hodin chůze, čili pěkně v izolaci od civilizace, bez přístupu k lékaři.

V těchto dnech, kdy jsme také v izolaci a kdy si přejeme mít silnou imunitu, užíváme u nás doma čerstvou zázvorovou šťávu jako první věc po ránu. Věřte mi, je to lepší „nakopávač“ než káva, hřejivá síla vás zaručeně vás probere a má velmi dobrý účinek na imunitu a čištění i posílení funkce plic.


Tahle dávka zázvorového džusu by probrala i slona:-). Proto je zde naředěná vodou. Foto: ceylonwellness_cz.

Recept na čerstvou zázvorovou šťávu

  • Vezměte cca 8 cm syrového zázvoru.

  • Nakrájejte na malé kousky (nejlépe na malé nudličky).

  • Rozdrťte v hmoždíři či misce. (Zkuste se vyhnout kontaktu s kovem).

  • Přeceďte přes sítko.

  • Vypijte cca čajovou lžičku a sledujte, co to s vámi udělá😊.

  • Ze zbytku můžete zázvorový čaj (recept níže).

  • Pozor, přes den nezanedbejte pitný režim a vypijte asi 2,5 litru vody (dle ájurvédy nejlépe převařené a horké či vlažné. Pravděpodobně budete cítit větší žízeň, zázvor totiž tělo prohřívá několik hodin.

Recept na zázvorový čaj

  • Najemno nakrájejte na čerstvý zázvor. Nemusíte ho loupat. Jen ho opláchněte a očistěte viditelné nečistoty. Použijte cca 3 cm zázvoru na šálek čaje.

  • V hrnci smíchejte zázvor s vodou (použijte jeden šálek vody na jednu porci).

  • Směs přiveďte k varu. Snižte plamen podle potřeby, aby se udržel jemný var.

  • Vařte 10 minut. (extra silný čaj)

  • Sceďte čaj jemným sítem. Podávejte čaj s plátkem citronu a přidejte trochu medu.

Zázvorový čaj je klasika. Ale zkusili jste čerstý zázvorový džus?


O zázvoru s ájurvédou

Zázvor byl poprvé představen v západním světě římskými obchodníky, kteří ho přivezli z Cejlonu (současná Srí Lanka). V římské civilizaci je to symbol bohatství a plodnosti.

Ajurvédská medicína zázvor popisuje tyto účinky zázvoru:

1. Snižuje pocit bolesti

2. Pomáhá při nevolnosti (i těhotenské, tehdy nepřekročit dávku 4 g denně)

3. Aromatikum – osvěžující vůní

4. Zmírňuje nadýmání

5. Vyvolává pocení

6. Stimulant zažívání, který pomáhá snáze rozkládat a asimilovat živiny

7. Pomáhá při odhlenění

8. Zklidňuje při stavech nervozity

9. Zvyšuje sekreci slin

10. Stimulant – rozproudí krevní oběh

11. Při kojení zvyšuje produkci mateřského mléka


Zázvor v celé své kráse. Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen - The Internet Archive List of Koehler Images, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5111564.


1. Zázvor pro normalizaci krevního oběhu

Zázvor obsahuje chrom, hořčík a zinek, které mohou přispět ke zlepšení průtoku krve a také předcházet zimnici, horečce a nadměrnému pocení.

2. Pro pohybové obtíže

Zázvor je účinný na bolesti kloubů, zázvorovou šťávu lze užít jako obklad na klouby.

3. Zlepšuje vstřebávání živin

Zázvor zlepšuje vstřebávání základních živin v těle díky stimulaci žaludeční a pankreatické sekrece enzymů.

4. Prevence nachlazení a chřipky

Zázvor se používá po tisíce let jako přírodní léčba nachlazení a chřipky v Asii. (Když na Cejlonu při světových válkách přišly chřipky, zázvor byl hlavním prostředkem léčby.)

5. Žaludeční a střevní nevolnost

Zázvor napomáhání trávení, zlepšuje zažívání potravy a předchází bolesti žaludku a střev.

6. Dýchací problémy

Při onemocnění dýchacích cest, jako je kašel, zázvor pomáhá při rozšiřování plic a uvolňování hlenu, protože rozkládá a odstraňuje hlen.

7. Posiluje imunitu

Zázvor pomáhá zlepšit imunitní systém. Užití zázvoru denně může snížit riziko cévní mozkové příhody odstraněním usazenin z tepen. Také snižuje bakteriální infekci v žaludku a pomáhá bojovat proti kašli a bolestem v krku.

Zkuste tedy zázvorovou šťávu a sdílejte s námi prosím vaše pocity a zkušenosti:-).

Autor článku: Tharidu Jayasundera

52 zobrazení0 komentářů