top of page

Bolest hlavy a migréna: Ájurvédská masáž ze Srí Lanky pomůže

Aktualizováno: 12. 12. 2020

Pořádná bolest hlavy nebo migréna Vás dokáže vyřadit z provozu. A prášek už ani nezabírá. Chcete ale fungovat, jak jste zvyklí? Ájurvédská masáž nabízí řešení.


"Migrény a cervikokraniální syndrom, které jsou důsledkem mých problémů s vyhřezlou ploténkou v krční páteři, jsou někdy paralyzující. Navíc se vracejí, někdy cyklicky nebo v návaznosti na bolest krční páteře, svalů v zádech i rukou. Holt práce u počítače:-). V péči srílanského maséra Tharida jsem se zbavila pozvolna velmi těžkého průběhu migrény a časem se i jejich četnost začala zmenšovat. Tharidu v počátku bolest řešil zcela reflexivně. Nevěřila jsem, že když mi bude masírovat část nohou nad koleny, přejde mne migréna s pocity na zvracení. Ale migréna přešla, a ztuhlé, zablokované svaly na krku a rukou také bolet na nějakou dobu přestaly. Ze začátku šlo o jednu masáž za 2-3 dny, postupně se intervaly prodlužovaly, stačí mi teď masáž za šest týdnů a funguju bez problémů." Říká klientka Anna.


Srílanský masér Tharidu a jeho masáž na bolest hlavy a migrénu.


Bolest hlavy, nebo migréna?

Pro vysvětlení:

Bolest hlavy

Většina druhů bolesti hlavy začíná v nervech a cévách nebo ve svalech na hlavě a krku. Svaly nebo krevní cévy někdy zvětšují, napínají nebo procházejí jinými změnami, které stimulují okolní nervy nebo na ně vyvíjejí tlak. Tyto nervy vysílají do mozku zprávy o bolesti, a to způsobuje bolest hlavy. Bolest se může pohybovat od mírné po těžkou a obvykle se vyskytují na obou stranách hlavy. Mohou se ale vyskytovat pouze na jedné straně hlavy, nebo v oblasti očí či pod ušima.


Migréna

Oproti tomu migréna je záchvatovitou bolestí hlavy. Obvykle je doprovázená nevolností, zvracením a psychickými příznaky. V klasické formě postihuje polovinu hlavy, ale existují různé formy migrén s přechodnými obrnami, závratěmi, poruchami zraku, vázané na menstruaci atd. Příčina migrény není dle odborných zdrojů (viz např. Velký lékařský slovník) jednoznačně objasněna, uvažuje se zejména o změněné reaktivitě mozkových cév a změně v metabolismu některých neurotransmiterů.


Příznaky migrény můžete sledovat až dva dny před samotnou bolestí hlavy. Příznaky během této fáze mohou zahrnovat:


● změna chuti k jídlu

● deprese

● únava

● časté zívání

● ztuhlost krku


Diagnózu typu bolesti vám může dát pouze lékař. Pokud ale nechcete spoléhat pouze na léčbu pomocí prášků na bolest, zkuste ajurvédskou masáž, která dokáže uvolnit zablokované svaly či nervy, napomůže lepšímu proudění krve a může Vám tak výrazně pomoci.


Někdy Tharidu bolest hlavy a migrénu řeší reflexně, aktivací marma bodů.


Co pomáhá na bolest hlavy a migrénu? Ájurvédská masáž ze Srí Lanky


Diagnostika dóša typu

Pro léčbu výše zmiňovaných zdravotních obtíží ajurvédský masér nejprve určí tzv. typ těla (dóša), kterými v ajurvédě jsou typy:

● váta

● pitta

● kapha


Tyto tři dóši jsou zastoupeny v každém těle a v ideálním případě by měl by být v rovnováze. Nicméně většinou jeden typ převládá, a to způsobuje specifické typy obtíží. Jedním z cílů ajurvédské masáže je dostat dóši do rovnováhy.


Olejová masáž

V případě bolestí hlavy a migrén je skvělá masáž kokosovým olejem každé dva týdny. Vhodný výběr tradičních ajurvédských masážních olejů určených k vyvážení dosh, ​​jako příklad olej Mahanarayana, pomáhá společně s technikou masáže, kterou terapeut zvolí na základě diagnostiky, stimulovat krevní oběh, uvolnit nervový systém nebo „ochladit“ „přehřátou“ hlavu.


Speciální masáž Shirodhara

Jméno pochází ze sanskrtských slov shiro (hlava) a dhara (proudění). Existuje několik způsobů provedení masáže Shirodhara.


Využijte naší nabídky 1 plus 1 masáž zdarma.


"Na Srí Lance rozumíme jménem Shirodhara velmi účinnou masáž. Vychází z tradiční ceylonské medicíny Hela weda kama a zahrnuje pomalé vtírání oleje do pokožky čela. Tato masáž se používá k léčbě různých stavů jako bolest očí, rýma, alergická rýma , ucpané dutiny, neurologické problémy, nespavost, tinitus, závratě (vertigo) a různé typy kožních onemocnění," Vysvětluje Tharidu, jehož pojetí Shiródhary vychází z rodinné tradice umění masáže předávaného po staletí v Centrální provincii, v okolí města Kendy, V hornaté (500 m nad mořem:-), tropické oblasti, v civilizaci těžce dostupné vesnici (nejbližší silnice je den pěší chůze džungleí V oblasti, kde se nejlépe z celého ostrova daří určitý druhům koření, orchideím a vzácným tropickým dřevinám (A hadům a pavoukům).


Vyberte si z naší nabídky: Masáže do domu, Brno

Naši nabídku masáží najdete zde. Obecné informace na téma masáž a jak se na ni připravit jsou tady.






78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page