Zuzana Jayasundera

3. čvc 20211 min

Sambol z dýňových listů

Aktualizace: 4. čvc 2021

Možná zrovna zaštipujete výhonky dýně, a tak je tu tip, jak je proměnit ve zdravou ayurvédskou pochoutku. Je to snadné a moooc dobré, s chutí mangoldu, tak do toho!

Mladé dýňové listy jsou plné vitamínů i minerálů. Naučte se je zužitkovat v kuchyni!

Ingredience

cca 250 g mladých dýňových listů se stonky

1 střední cibule

100 g strouhaného kokosu

100 ml vody

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky kurkumy

Postup

1. Vyberte hezké listy asi do velikosti 30 cm včetně mladých stonků, ale i celé výhony. Odstraňte jen tlusté stonky. Omyjte v cedníku, natrhejte či nastříhejte na malé kousky. Trhání je zdravější, kontakt s kovem bylinám obecně nesvědčí.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno.

3. Kokos smíchejte s kukumou a vodou.

4. K listům v cedníku přidejte sůl a cibuli i kokosovou směs a rukou promíchejte.

5. Pánev wok rozpalte a směs do ní nasypte. Přiklopte poklicí a duste na mírném ohni minutu.

6. Pak odkryjte, promíchejte a zase zaklopte, nechte dusit, promíchejte… stačí tak 8 minut.

7. Servírujte jako doplněk jídla, skvěle chutná s rýží.

Ayurvédská pochoutka ze srí Lanky: sambol z dýňových výhonků.

    440
    0